Kolagén je hlavným štrukturálnym a najhojnejšie sa vyskytujúci proteín. Je tvorený aminokyselinami a obsahuje glycín, pralín, hydroxyprolín a arginín. Pomáha vytvárať takmer veľkú časť proteínov v tele. Nachádza sa v šľachách, kostiach, väzivách a v koži, tiež v chrupavkách, rohovke, cievach, črevách a v zuboch. Dodáva pokožke pevnosť a pružnosť. Pomáha v neustálej obnove kožných buniek. Jednoducho, je pre našu kožu nevyhnutný. Kolagén typu I, ktorý je vytvorený z aminokolagénu C a kyseliny hyaluronovej redukuje príznaky starnutia a dodáva našej pleti silu a pružnosť.
S pribúdajúcimi rokmi klesá v tele produkcia kolagénu, tým sa zvyšujú šance na vznik vrások. Kolagén nemožno vstrebať cez kožu.
Kapusta
Kapustová diéta pre rozžiarenú pokožku by mala obsahovať kapustu, kapustu a kapustu. Je jednou z najznámejších potravín, ktorá obsahuje látky na produkciu kolagénu. Je tiež zdrojom vlákniny, vitamínu B6, kyseliny listovej, mangánu a poskytuje tiež železo, magnézium, fosfor, kalcium a draslík.
Sója
Prítomnosť genisteínu, prirodzeného rastlinného hormónu v sóji zlepšuje tvorbu kolagénu. Antioxidanty zo sóje chránia pokožku tým, že kontrolujú tvorbu voľných radikálov, ktoré môžu byť príčinou poškodenia alebo zničenia buniek.
Červené ovocie a zelenina
Červené ovocie ako jablká, pomaranče, čerešne, jahody a zelenina ako repa, červená paprika, červené zemiaky zvyšujú hladiny kolagénu. Prítomnosť antioxidantu lykopén v červenom ovocí a zelenine zvyšuje tvorbu kolagénu.
Fazuľa
Fazuľa obsahuje kyselinu hyaluronovú. Kyselina hyaluronová zadržiava vodu, ktorá napína vašu pokožku, takže vrásky a línie sú menej viditeľné. Zlepšuje hydratáciu kože, udržiava pokožku vlhkú a hladkú, zvyšuje pružnosť pokožky, zlepšuje syntézu kolagénu, pomáha pri zdravom raste kožných buniek, podporuje stabilný tón pleti a zdravé kĺby.